Jij wilt toch ook een fijne thuiswerkplek?

Grote kans dat jij sinds een paar weken onverwachts thuis werkt. Ineens vinden afspraken plaats via Skype, Teams of Slack. Jij hebt minder contact met collega’s en bent nog op zoek naar een werkritme. Gelukkig krijg je wel veel aandacht van de hond, kat of kind(eren) die graag wat extra tijd met jou doorbrengen. Heel […]

23 maart 2020

Grote kans dat jij sinds een paar weken onverwachts thuis werkt. Ineens vinden afspraken plaats via Skype, Teams of Slack. Jij hebt minder contact met collega’s en bent nog op zoek naar een werkritme. Gelukkig krijg je wel veel aandacht van de hond, kat of kind(eren) die graag wat extra tijd met jou doorbrengen. Heel gezellig, maar voordat je het weet daalt jouw productiviteit. Het is dus erg lastig om jouw normale werkdynamiek thuis toe te passen. Gelukkig helpt een goede thuiswerkplek hierbij.

Creëer een schone thuiswerkplek

Vaak ruim je aan het einde van de dag jouw werkplek op kantoor snel op. Eventjes de papieren in de juiste opberglaatjes doen, de laptop en telefoon netjes op het bureau achterlaten en soms ook snel met een doekje het bureau schoonvegen. Maar doe jij dit thuis ook? Het toepassen van deze Clean Desk Policy op jouw thuiswerkplek levert een hoop voordelen op:

  • Je bent productiever. Alles is overzichtelijk opgeborgen en je verliest geen tijd met het zoeken naar documenten.
  • Je bent creatiever. Je kunt je beter concentreren, omdat je niet afgeleid wordt door alles wat op het bureau ligt.
  • Clean Desk betekent niet alleen opgeruimd, maar ook schoon. Een schone werkplek (bureau, toetsenbord en muis) is niet alleen hygiënisch, maar nodigt ook uit tot werken.

Maar hoe zorg jij thuis voor een schone werkplek? Na een lange werkdag kan je het beste beginnen met het ordenen:

  • Zijn alle facturen, papieren en brieven gescand en opgeslagen in hun bijbehorende map?
  • Zijn alle mails die je vandaag wilde beantwoorden beantwoord?
  • Heb je alle online taken die je vandaag wilde afronden voltooid? En zo niet, wanneer kan je die op een ander tijdstip inplannen in de agenda?
  • Zijn alle andere werkzaamheden goed ingepland in de agenda?

Nadat jij tevreden de computer kan afsluiten, is jouw thuiswerkplek aan de beurt. Zie jij onnodige documenten, vieze bekers en staat jouw telefoon niet meer op zijn plek? Ruim dan de werkplek op en zet alles weer op zijn plek.

Nu jouw werkplek is opgeruimd, is het tijd om deze echt schoon te maken. Vooral deze tijd is het van belang om dit regelmatig te doen. Je wast namelijk netjes jouw handen voor, tijdens en na het werk. Maar wanneer heb jij voor het laatste jouw toetsenbord, telefoon of computermuis schoongemaakt? Vorige week heb jij jouw laptop van kantoor meegenomen naar huis of was je misschien genoodzaakt om nog een paar keer op kantoor te werken. In deze tijd is jouw laptop dus op verschillende werkplekken geweest en is deze niet meer zo schoon als jij misschien denkt. Of het nu gaat om jouw laptop, smartphone of vaste computer: schone apparatuur werkt toch het prettigst en geeft je een veilig gevoel. Maar hoe kan je de hardware het beste thuis schoonmaken? Wij geven een aantal tips in onze instructievideo’s. Ook hebben wij professionele reinigingsdoekjes in onze webshop!

Bestel professionele reinigingsdoekjes

Voorkom rug-, nek- en armklachten

Naast een schone werkplek, zijn er nog andere obstakels die je tegenkomt als je thuis werkt. Nu zit je namelijk aan de keukentafel, op de bank of aan het bureau. Misschien merk je nu al dat je een beetje last begint te krijgen van je rug, nek of armen. Hoe komt dat nou? Op kantoor heb je vast het beeldscherm, stoel en bureau goed ingesteld, maar heb je dit thuis ook al gedaan? Een verkeerde zithouding zorgt op termijn voor lichamelijke klachten. Zorg dus voor een ontspannen houding met voldoende ondersteuning waarbij jouw voeten plat op de grond kunnen staan, terwijl jouw benen gebogen zijn in een hoek van 90 graden.

Ook regelmatig bewegen is belangrijk. Lang in één houding zitten zorgt voor stramme en stijve spieren. En dat werkt een stuk minder prettig. Sta daarom regelmatig even op om een kop thee of koffie te pakken, las een korte pauze in om met jouw hond, kat of kind(eren) te spelen of doe wat oefeningen. Je voorkomt lichamelijke klachten en voelt je na een werkdag, een stuk fitter.

Delen:
?