Clean datacenter

Clean datacenter

Het reinigen van een serverruimte en datacenter vraagt om extra zorgvuldigheid. Ze vormen tenslotte het digitale hart van uw organisatie. Periodiek onderhoud en/of reiniging van deze ruimten voorkomt storingen en defecten.

Waarom schoonhouden?

Door onze 24 uurs economie is het reinigen van datacenters en serverruimtes een absolute must geworden. Immers, interne reiniging van de apparatuur is niet meer mogelijk omdat de apparatuur nooit meer uitgezet kan worden. De servers zijn 24/7 in bedrijf en vrijwel alle werkstations zijn afhankelijk van de IT-infrastructuur.

Professionele reiniging van serverruimte en datacenter cleaning zorgt ervoor dat er geen stof in de apparatuur terecht komt. Doorgaans zijn de ruimten al goed beveiligd tegen brand, dataverlies, back-up van de stroomvoorziening, luchtbevochtiging en koeling. Het professioneel laten reinigen, op structurele basis, is de volgende stap om de MER en SER-ruimtes in topconditie te houden.

Wat is professionele reiniging?

Het schoonhouden van serverruimtes en datacenters is specialistisch werk, dat geen deel uit maakt van het reguliere schoonmaakonderhoud. Professionele reiniging houdt in dat het werk wordt uitgevoerd door experts. Dit zijn gekwalificeerde mensen met voldoende training (VCA, ESD, Cleanroom, NEN 3140). Daarnaast hebben zij ruime ervaring in het reinigen van kritische ruimten. Ook dienen de middelen die ze gebruiken geschikt te zijn. Middelen zoals ESD veilige borstels, ESD stofzuigers met HEPA-filter, ESD kleding, ESD schoenen en ESD handschoenen zijn hiervoor de basis. De afkorting ESD staat voor Electro Static Discharge. ESD betekent in het Nederlands: elektrostatische ontlading.

Zo reinigen wij serverruimtes en datacenters

THP is een betrouwbare organisatie die zich sinds 1996 uitsluitend bezighoudt met het reinigen van IT-middelen. Met ruim 35 inzetbare professionele onderhoudsspecialisten bent u altijd verzekerd van een geborgd proces. Onze professionele medewerkers werken volgens getoetste en gecontroleerde protocollen. Zij volgen uitsluitend de ISO 14644-1-normen (cleaning standards) om uitstekende reinigingsresultaten te bereiken.

1) vooraf

Vóór het betreden van het datacenter wordt de schoonmaakapparatuur gecontroleerd op goede deugdelijkheid. De controle vindt buiten het datacenter plaats. Er wordt gekeken naar de deugdelijkheid van de elektrische bedrading en/of beschadigingen. De onderhoudsmedewerkers van THP lopen nooit met emmers met water in het datacenter. Het risico op schade door water wordt hiermee zoveel mogelijk beperkt.

2) handelingen

De serverruimtes en datacenters worden, afhankelijk van de luchtstroom, van boven naar beneden gereinigd. Echter mocht blijken dat de vloer dusdanig vervuild is, dan wordt eerst de grove vervuiling op de vloer verwijderd. In de ruimte reinigen wij de deuren inclusief omlijsting, kasten hoog/laag, randen en richels, lichtschakelaars, contactdozen, wanden, separatieglas, luchtroosters, vloerroosters en kabelgoten. Hierbij is het doel: verwijderen van stof, vingertasten en vlekken.

3) veilig reinigen

Om uitval van computersystemen te voorkomen sluiten de onderhoudsmedewerkers van THP de schoonmaakapparatuur aan op het service stroomnetwerk in het datacenter. Voor reinigen op hoogte, zoals bovenop de kasten en de kabelgoten wordt door ons zelf een goedgekeurde ladder meegebracht.

4) reinigen onder de computervloer

Het reinigen onder de computervloer gebeurt door de panelen één voor één te verwijderen. Dit in verband met instortgevaar én om de luchtcirculatie onder de vloer zo min mogelijk te beïnvloeden. Het verwijderen van de panelen gebeurt met een zuigheffer.

5) calamiteitenservice

THP beschikt over een calamiteitenservice. Na een calamiteit is het noodzakelijk om de kritische ruimtes zo snel mogelijk te reinigen en eventueel te ontdoen van schadelijke stoffen. Binnen 24 uur zal THP ervoor zorgen dat de ruimte waar de calamiteit heeft plaatsgevonden is gereinigd. De calamiteitenservice van THP is 24/7 bereikbaar.

Dataveiligheid

Naast ‘veilig werken’ is dataveiligheid ook voor iedere organisatie van belang. THP werkt met vaste medewerkers die zich ten allen tijde kunnen legitimeren en een uitgebreide VOG kunnen aantonen die niet ouder is dan 2 jaar.

Best practices datacenter cleaning

Klanten die periodiek gebruikmaken van onze diensten zijn te vinden bij de landelijke overheid, zoals bij de Nationale Politie, en bij de regionale overheid. Daarnaast worden onze diensten gebruikt in de financiële sector zoals bij Stater en in de zorgsector en in de industrie. Een overzicht van enkele van onze referenties treft u op onze projectenpagina.

Check uw ruimte

Bent u benieuwd hoe u een start kunt maken met het professioneel schoonhouden van uw serverruimte en datacenter? Maak dan gebruik van onze handige Check die hiervoor speciaal is ontwikkeld.

Doe de check

De Check geeft u inzicht in de huidige situatie. Indien nodig biedt het u tevens de mogelijkheid om tijdig en adequaat te reageren op knelpunten.

?