Kabelmanagement kantoor

Een oase van rust op de werkplek

Het is een bekende ergernis: de wirwar van hardware kabels die onder het bureau hangen. Natuurlijk proberen we zoveel mogelijk draadloos te werken, maar er zijn nog steeds genoeg kabels die langs onze bureaus slingeren. Denk hierbij aan de bedrading van monitor, toetsenbord en muis. Zelfs een laptop kan nogal wat kabels bevatten: een netsnoer, een USB-hub voor extra poorten en bovendien hebben we ook nog oplaadpunten nodig voor de smartphone en tablet.

Creëer rust

Door onze veranderende manier van werken zijn alle kabels noodzakelijk. Echter kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van losliggende bedrading, stekkerdozen die aan andere stekkerdozen zijn gekoppeld en snoeren die niet goed zijn weggewerkt. De grootste gevaren hierbij zijn struikelgevaar en kortsluiting die tot brand leidt. Of de kortsluiting kan een computerstoring veroorzaken.

Door de kabels goed te ordenen creëer je meer rust op de werkplek. Daarnaast is het ook nog eens veiliger voor de medewerkers. Met kabelmanagement wordt geduid op het nauwkeurig en zorgvuldig wegwerken van kabels op en rondom een werkplek.

Wat levert het op?

  • Brandgevaar en storingen door kortsluiting zoveel mogelijk uitgesloten
  • De schoonmaker kan beter onder het bureau schoonmaken
  • ICT-medewerkers kunnen efficiënter werken bij interne verhuizingen
  • Een geordende werkplek geeft een professionele uitstraling
  • Meer bewegingsvrijheid voor de werkplekgebruiker

Hoe werkt kabelmanagement?

Voor het wegwerken van de bedrading is van belang dat er eerst een goed overzicht wordt verkregen van de situatie op kantoor. Hoeveel kabels heeft een werkplek en om welke werkplekken gaat het? Zijn de werkplekken in hoogte verstelbaar? Zijn alle kabels nog actueel? Worden er kabels geschrapt of komen er juist nieuwe kabels bij? Zijn er extra stroomvoorzieningen nodig? Wat we zeker weten is dat goed kabelmanagement meer is dan alleen het wegwerken van bekabeling.

Bij het in kaart brengen van de situatie is het dan ook belangrijk dat meerdere collega’s er bij betrokken zijn. Of vraag indien nodig een externe specialist om advies voor een professionele uitvoering.

Een nauwkeurige inventarisatie van de wensen en behoeften is van essentieel belang. Hierdoor weet je meteen welke middelen er nodig zijn. Denk hierbij aan professionele producten zoals kabelgoten en kabelclips om alles netjes geordend te houden en kabels achter plinten en bureaus te kunnen wegwerken. Maar ook inbouw of opbouw stekkerdozen vind je terug in het assortiment kabelmanagement. Daarnaast zien we in de praktijk dat het monteren en plaatsen van monitorarmen of het reinigen van de ICT-apparatuur op de werkplek ook bij de werkzaamheden horen.

Een zorgvuldige voorbereiding en een duidelijke analyse van de wensen en behoefte is een absolute must om de werkzaamheden efficiënt uit te voeren.

Hoeveel tijd neemt het in beslag?

Wanneer je de inventarisatie en benodigde middelen inzichtelijk hebt gemaakt, komt de vraag wie, wat, wanneer gaat doen? Een nauwkeurige planning is belangrijk omdat bij het wegwerken van de kabels, de werkplekken tijdelijk niet beschikbaar zijn. Dit betekent dat medewerkers ook tijdelijk geen gebruik kunnen maken van de betreffende werkplek.

Hoelang het (her)bekabelen van één werkplek duurt is afhankelijk van de beginsituatie. Moet de bedrading eerst uit knoop gehaald worden of zijn deze direct los te koppelen? Maar ook de toekomstige situatie speelt een belangrijke rol. Want welke aanpassingen zijn er allemaal nodig en hoeveel tijd neemt het in beslag? Doorgaans bedraagt de arbeidstijd 20 minuten tot 30 minuten per werkplek. Mits er een zorgvuldige voorbereiding heeft plaatsgevonden.

Geen zorgen door externe specialist

De meeste organisaties zien nut en noodzaak van goed kabelmanagement wel in, maar hebben niet de tijd om de werkzaamheden zelf uit te voeren. Zij kiezen er dan voor om een gespecialiseerde partij in te schakelen. Een voordeel hiervan is dat de volledige inventarisatie, voorbereiding en uitvoering uit handen wordt genomen. Maar ook kennis en advies over de juiste producten haal je hiermee in huis.

 

?