test

5 tips voor een hygiënische en schone werkplek

We zijn allemaal bewuster van onze hygiëne. Voorheen gingen we zonder na te denken op een werkplek zitten waar net een collega had gewerkt. Nu willen we weten wat voor hygiënemaatregelen door de organisatie worden getroffen, zodat we kunnen werken op een schone werkplek. In dit artikel geven wij 5 tips voor het hanteren van een schone en hygiënische werkplek.

14 december 2020

Tip 1. Zorg voor een Clean desk beleid

Een van de eenvoudigste dingen die u kunt doen, is een clean desk beleid hanteren. Dit betekent voornamelijk het opruimen van de werkplek en deze opgeruimd houden. Dit kan al met een paar eenvoudige stappen:

  • Pak aan het begin van de werkdag alleen de spullen die u die dag nodig heeft
  • Berg alles aan het einde van de dag veilig op
  • Gooi afval weg in een centrale afvalbak (plaats geen afvalbak bij uw werkplek)
  • Print niet onnodig documenten
  • Stimuleer collega’s om een clean desk beleid uit te voeren

Deze stappen zorgen ervoor dat u de dag begint en eindigt met een lege werkplek. Een opgeruimd werkplek heeft een aantal voordelen. Zo is het makkelijker voor collega’s of schoonmakers om de werkplek schoon te maken. Ook zorgt het voor meer rust, productiviteit en een professionele uitstraling. Kortom, het hanteren van een clean desk beleid draagt bij aan het schoonmaken en -houden van de werkplek.

Tip 2. Goede hygiënemaatregelen

Een van de tips voor een schone werkplek is vanzelfsprekend, namelijk het hanteren van goede hygiënemaatregelen. Bijvoorbeeld regelmatig handen wassen en niet eten op de werkplek. Zo voorkomt u dat bacteriën, virussen, schimmels, kruimels en ander vuil op en in de werkplekapparatuur terechtkomen. Door deze hygiënemaatregelen blijft de werkplekapparatuur langer schoon.

Tip 3. Schoonmaakorganisatie of schoonmaakschema

De meeste organisaties maken al gebruik van een schoonmaakorganisatie. Kleinere bedrijven hebben vaak een schoonmaakschema, waarbij medewerkers wekelijks de kantine en sanitaire voorzieningen schoonmaken. Een schoonmaakorganisatie of schoonmaakschema is voornamelijk gericht op het gehele kantoorgebouw en focust zich minder op de werkplek. Het schoonmaakbeleid heeft echter ook indirect invloed op de werkplek. Zo verlaagt bijvoorbeeld een schone werkomgeving de kans op verspreiding van ziektekiemen naar de werkplek.

Tip 4. Maak zelf de werkplek schoon

Afgezien van hygiënemaatregelen en professionele schoonmaak, zien we steeds vaker dat werknemers zelf de werkplek schoonmaken. Er zijn echter weinig schoonmaakproducten geschikt voor het schoonmaken van de werkplekapparatuur (toetsenbord, telefoon en laptop). Zo beschadigen alcoholdoekjes de beschermlaag van het beeldscherm, zijn andere doekjes te nat of te droog. THP Clean Hardware heeft daarom professionele reinigingsdoekjes speciaal voor de werkplekapparatuur ontwikkeld. Deze doekjes bevatten hetzelfde biologische reinigingsmiddel die wij tijdens onze professionele dieptereiniging gebruiken. Introduceer en stimuleer uw collega’s om de werkplekapparatuur voor óf na gebruik schoon te maken met dit reinigingsdoekje. Op deze manier kunnen uw collega’s werken achter een schone werkplek.

Bestel reinigingsdoekjes voor werkplekapparatuur

Tip 5. Laat de werkplekapparatuur reinigen

Het schoonmaken van de werkplekapparatuur wordt vaak vergeten. Zelf de laptop schoonmaken met een doekje, een professionele schoonmaakorganisatie inhuren of goede hygiënemaatregelen hanteren, is niet genoeg. Niet elke schoonmaakorganisatie mag de werkplekapparatuur reinigen of hebben de juiste materialen hiervoor. Daarnaast bevinden vuil en stof zich op hardnekkige plekken in de apparatuur waar u met een doekje niet bij kan. Een doekje zorgt er namelijk voor dat het oppervlakte schoon is en de hardware na een dieptereiniging langer schoon kan blijven, maar er is een betere oplossing voor schone werkplekapparatuur. Wist u bijvoorbeeld dat een toetsenbord wel 2 gram vuil per maand verzameld? En dat 95% van de toetsenborden vervuild zijn. Professionele reiniging van de werkplekapparatuur (inclusief toetsenbord reiniging) is daarom echt nodig om verspreiding van ziektekiemen te verlagen. Gelukkig bestaan er specialistische organisaties, zoals THP Clean Hardware, die werkplekapparatuur reinigen.

5 tips voor een schone werkplek – werkplekcheck

Wij komen graag langs om de werkplekken bij u op kantoor te controleren. Mail naar info@thp.nl om een afspraak te maken of klik op de onderstaande button om een werkplekcheck aan te vragen.

Werkplekcheck aanvragen

 

Delen:
?